Blog – Kontrola kotlů po 1.1. 2020

 

Karel Černý

KONTROLA KOTLŮ PO 1.1. 2020

(http://topeni-usti.cz/kontrola-kotlu-po-1-1-2020/)

Od 1.1. 2020 se veškeré kontroly technického stavu kotlů na tuhá paliva a spotřebiče s teplovodním výměníkem s příkonem nad 10 kW se musí evidovat do státní centrální databáze, kterou zřídilo Ministerstvo životního prostředí. Databáze probíhá na stránkách ISPOP ISPOP je zkratka pro Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností.

Kdo může zapisovat do této databáze zkontrolované kotle?

Ten kdo může zapisovat zkontrolované kotle je tzn. Osoba odborně způsobilá (OZO).  OZO je technik proškolený výrobcem kotlů, který má technickou znalost výrobků daného výrobce především pak montážní návody, které jsou při instalaci závazné. Ideální stav je, když dotyčný je profesně topenář – instalatér a zná právní legislativu spojenou se správným zapojením spotřebiče do topné soustavy. Na základě proškolení od výrobce obdrží OZO doklad, kde jsou uvedené identifikační údaje proškolené osoby. POZOR, vždy se jedná o fyzickou osobu nikoliv o právnickou společnost. Kontrolu je tedy oprávněn provádět pouze právě ta proškolená osoba nikoliv její zástupce např. na základě Plné moci.

Výrobce nebo oprávněný distributor kotlů vede databázi těchto proškolených osob, kteří mají platná oprávnění. Právě v těchto dnech dochází k evidenci těchto osob na stránkách ISPOPu. Jednoznačným identifikačním údajem je číslo občanského průkazu. Proč právě č.OP? Důvod je jednoduchý. Osoby, které chtějí i po 1.1.2020 provádět Kontroly kotlů na tuhá paliva se musí zaregistrovat do této databáze a aby došlo k propojení vložených dat  od výrobce s oprávněným technikem tak společným jmenovatelem je právě č. OP, které „sváže“ příslušná oprávnění k zaregistrované OZO.

 

Co se mění a kde najdu svého technika?

Od ledna 2020 smí nově kontrolu provádět pouze osoby, které jsou uvedené na stránkách databáze https://ipo.mzp.cz/

Databáze je určena majitelům spalovacích zdrojů, kteří budou moci právě prostřednictvím IPO kontaktovat příslušné techniky a zajistit tak kontrolu spalovacího stacionárního zdroje. Dle § 17 odst. 1 písm. h) zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění je povinností provozovatele zdroje provádět pravidelně (nejméně jednou za tři roky) Kontrolu technického stavu a provozu zdroje (kotle).

Tato databáze je jediná platná a pouze zde najdete techniky, kteří mají platné oprávnění kontrolovat Vaše spotřebiče.

Hlášení o kontrole technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva

Jak postupovat v samotné aplikaci ISPOP?

Karel Černý je členem APOKS a zabývá se především servisem kotlů a kominickou činností

Tento příspěvek je ÚVAHA, tedy OSOBNÍ NÁZOR AUTORA.

Autor se zamýšlí na základě získaných poznatků nad tématem, rozebírá ho z více úhlů, aby došel k obecně platnému závěru. Pracuje se zjednodušenými fakty, hledá vztahy mezi nimi a důsledky z nich plynoucí. O daných faktech ze svého pohledu přemýšlí, hodnotí je a zaujímá osobní stanovisko. Nesnaží se poučovat nebo vzdělávat, předkládá pouze svůj názor, který má vést k zamyšlení. Odráží se zde subjektivní postoje a názory autora. Východiskem jsou vlastní zkušenosti a obecné poznatky, autor o nich přemýšlí, analyzuje je a vynáší obecně platné závěry. Přijatelné je použití výrazů širšího